Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Προσκυνηματική Εκδρομή


Πρόγραμμα Εκδρομής


07:15 Ξάνθη.
Επιβίβαση στο λεωφορείο , των συγκεντρωμένων στο LIDL ( γραμμές Ξάνθης ).

07:30΄ Πηγάδια , αναχώρηση.
Επιβίβαση στο λεωφορείο , των συγκεντρωμένων στο προαύλιο της εκκλησίας.

Πρώτος προορισμός μας είναι το δυναμικό μοναστήρι (Ιερό Κοινόβιο) του Οσίου Νικόδημου του Αγιορείτη , μετόχι της Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους που θεμελιώθηκε το 1981 , σε μια από τις ομορφότερες πλαγιές του όρους Πάικου, πάνω από τον οικισμό Πενταλόφου, σε υψόμετρο 700 μ. που στέκεται αγέρωχο μέσα στο δάσος.
Ο κεντρικός ναός είναι διπλός και το άνω επίπεδο του είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόδημο, ενώ το ισόγειο τμήμα στους Αγίους Ραφαήλ, Ειρήνη και Νικόλαο. Εκεί για πρώτη φορά μεταφέρθηκε εκτός Αγίου Όρους, η ιερή κάρα του Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτη, προστάτη της μονής, μιας μεγάλης προσωπικότητας του νεότερου ελληνισμού, του πολυγραφότερου εκκλησιαστικού συγγραφέα του 18ου και 19ου αιώνα.
Στα λίγα χρόνια του βίου του έχει γίνει ένα από τα εντυπωσιακότερα μοναστήρια της Μακεδονίας με πλούσιο πνευματικό έργο. Σήμερα στη μονή εγκαταβιούν 23 μοναχοί, στο σύνολο τους νέοι στην ηλικία και από τα χέρια τους εκτελούνται όλες οι εργασίες οικοδόμησης και συντήρησης των κτισμάτων.
Ξακουστό είναι το αγιογραφείο της Μονής, που φημίζεται για την προσεγμένη και εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή χειροποίητων εικόνων. Οι εκκλησιαστικές ακολουθίες και τελετές γίνονται σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό.Ξακουστό είναι το αγιογραφείο της Μονής, που φημίζεται για την προσεγμένη και εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή χειροποίητων εικόνων. Οι εκκλησιαστικές ακολουθίες και τελετές γίνονται σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό.
Το λείψανο του αγίου Νικοδήμου είχε κλαπεί το 2010 όμως με τρόπο θαυματουργικό, ύστερα από άμεση επέμβαση του αγίου που ευγενικά έλεγξε τον ιερόσυλο και πέτυχε τη μετάνοιά του, επανήλθε στην παλαιά του θέση προς αγαλλίαση της Αδελφότητας και των εκατοντάδων φίλων της μονής.
Εορτάζει στις 14 Ιουλίου, στην εορτή του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη. Τηλ. 23430 42314.
Μετά από την παράκληση , θα ακολουθήσει περιήγηση – ξενάγηση , κέρασμα και πνευματική συζήτηση .
( Η απόσταση από τα Πηγάδια , έως την Ιερά Μονή του Οσίου Νικόδημου του Αγιορείτη είναι 277 χιλιόμετρα , και ο χρόνος ταξιδιού υπολογίζεται σε ~ 4,00΄ ώρες με τις στάσεις ).

13:30΄ Αναχώρηση.
Συνέχεια , για το γεύμα μας έχουμε επιλέξει ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο , την ταβέρνα – ψητοπωλείο ¨ Ο Γιώργος ¨ στην πλατεία της Γουμένισσας , με σπιτική ατμόσφαιρα , οικείες γεύσεις και προσιτές τιμές. Παρακαλούμε για την συνεργασία σας . Το κόστος του γεύματος είναι υπόθεση του καθενός.

16:00΄ Αναχώρηση.
Συνεχίζοντας το πρόγραμμα μας και σε απόσταση μόλις 7 χλμ. από τη Γουμένισσα του νομού Κιλκίς , θα επισκεφτούμε ένα νέο προσκύνημα , γνωστό σε όλη την βόρεια Ελλάδα , την Ιερά Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης , που βρίσκεται σε μια κατάφυτη πλαγιά του όρους Πάϊκου, σε υψόμετρο 600 μ. με θέα την κοιλάδα του Αξιού, στην περιοχή του χωριού Γρίβα. Πρόκειται για νέο ανδρικό μοναστήρι. Ιδρύθηκε το 1992 από τον μητροπολίτη Γουμενίσσης κ. Δημήτριο και τη συνοδεία του και είναι καρπός της ιδιαίτερης ευλάβειας τους προς τους νεοφανείς μάρτυρες Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη, οι οποίοι εμφανίστηκαν στην εποχή μας (1959-1962), στο νησί της Λέσβου, 500 χρόνια μετά το μαρτύριο τους. Το μοναστήρι πανηγυρίζει την Τρίτη της Διακαινησίμου (Δευτέρα του Πάσχα απόγευμα και Τρίτη του Πάσχα), ημέρα κατά την οποία μαρτύρησαν οι Άγιοι στη Θερμή της Λέσβου το έτος 1463. Επίσης, ιδιαίτερα τιμώνται και οι εορτές των Αγίων Μυροφόρων και του Μεγάλου Βασιλείου, στους οποίους είναι αφιερωμένα ομώνυμα παρεκκλήσια του αρχικού κτιριακού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ Γρίβας. Επίσης, υπάρχουν παρεκκλήσια της Παναγίας Πορταϊτισσας, της Αγίας Αικατερίνης και της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. Το μεγάλο Καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη. Περιλαμβάνει επίσης δύο παρεκκλήσια αφιερωμένα στους Αγίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο και στον Απόστολο Ανδρέα. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αρχιτεκτονική του ναού η οποία συνδυάζει τον αθωνικό τύπο με στοιχεία της Κωνσταντινουπόλεως (πτυχωτός εσωτερικά κεντρικός τρούλος, 4 δορυφόροι τρούλοι, τρούλος πάνω από την Αγία Τράπεζα, χοροί, παρεκκλήσια, τρούλος λιτής, εξωτερικό αίθριο). Στη μονή φυλάσσονται τεμάχια λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής της Μυροφόρου και μικρό τεμάχιο Τιμίου Ξύλου.Το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ παραμένει ανοικτό από τις 7 π.μ. έως την δύση του ηλίου. Τηλ. 23430 20270.
Μετά από τον εσπερινό ( 17,00΄) , θα ακολουθήσει περιήγηση – ξενάγηση , κέρασμα και πνευματική συζήτηση .

18:00΄ Αναχώρηση.
Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα μας , επιστρέφουμε στους χώρους επιβίβασης : Πηγάδια – Ξάνθη.

( Η απόσταση από την Ιερά Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης , έως τα Πηγάδια , είναι 274 χιλ. και ο χρόνος ταξιδιού υπολογίζεται σε ~ 3,30΄ ώρες με τις στάσεις.

Τέλος εκδρομής
Ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή , την στήριξη και την συνεργασία σας.


Εξ αιτίας των μοναστηριακών τυπικών , κάθε χρονική αλλαγή σε ότι αφορά το πρόγραμμα είναι πιθανή.
***
Για οτιδήποτε που αφορά την οργάνωση της εκδρομής : κα. Αθηνά τηλ. 6973697087.

Διοργάνωση
Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πηγαδίων