Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Πρόγραμμα Εκδρομής

07:15 Επιβίβαση στο λεωφορείο , των συγκεντρωμένων στο LIDL ( γραμμές Ξάνθης ).

07:30 Αναχώρηση από Πηγάδια από τον Ι,Ν, Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ξεκινάμε την εκδρομή μας για την περιοχή των Σερρών και πρώτος προορισμός μας είναι η Ιερά Μονή Κηρύκου και Ιουλίτης , που είναι κτισμένη σε ένα λόφο, βορειοανατολικά του Σιδηροκάστρου.
Ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα το 1968 από το Μακαριστό Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ.κ Ιωάνννη Παπάλη (1967-2001) όταν αυτός προσήλθε στην Ιερή Μητρόπολη από τη Σάμο.
Το Καθολικό της Ι. Μονής κοσμείται με ξυλόγλυπτο τέμπλο, με εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας, ιστορημένες από τις Αδελφές. Στη Μονή υπάρχουν επίσης αποθησαυρισμένα, λείψανα των Αγίων: Κηρύκου και Ιουλίτης, Μακαρίου του Νοταρά, Γρηγορίου του Παλαμά, Γεωργίου Δημητρίου, Νικολάου κ.α.
Η Αγία Ιουλίτα, έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Καταγόταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Επειδή όμως τότε κυριαρχούσε ο διωγμός κατά των χριστιανών, πήρε το γιο της τον Κήρυκο και πήγε στην Σελεύκεια και στην συνέχεια στην Ταρσό.Εκεί συνελήφθη από τον ηγεμόνα ,τον Αλέξανδρο, ο οποίος την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια μπροστά στο παιδί της. Στην συνέχεια προσπάθησε να φέρει με το μέρος του τον μικρό. το παιδάκι όμως δεν δεχόταν και μάλιστα αφού επικαλέστηκε το όνομα του Χριστού, έδωσε μία δυνατή κλωτσιά στην κοιλιά του ηγεμόνα. Αυτός εξοργίστηκε τόσο πού το πέταξε από τα σκαλιά σπάζοντας το κρανίο του μικρού Κήρυκου. Μ' αυτόν τον τρόπο έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου ο μικρός Κήρυκος. Η δε μητέρα του μετά από λίγο, αφού υπεβλήθη σε πολλά και φρικτά βασανιστήρια παρέδωσε το πνεύμα της στο Χριστό.
Η Μονή πανηγυρίζει στις 15 Ιουλίου, ημέρα εορτής των αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης.
Επισκέψεις γίνονται δεκτές κατά τις ώρες: 07.30 - 13.00 και 17.00 - 20.00.
Τηλ.23230 22395.

Μετά από την παράκληση , θα ακολουθήσει περιήγηση – ξενάγηση , κέρασμα και πνευματική συζήτηση.

( Η απόσταση από : τα Πηγάδια , έως : την Ιερά Μονή Κηρύκου και Ιουλίτης είναι : 169 χιλιόμετρα , και ο χρόνος ταξιδιού υπολογίζεται σε : ~ 2,30' ).

12:00 Αναχώρηση.
Συνεχίζοντας για το επόμενο προσκύνημα , την γυναικεία Ιερά Μονή της Παναγίας της Βύσσιανης , μόλις δέκα χλμ. βόρεια της πόλης των Σερρών και δύο από τον οικισμό του Μετοχίου, μέσα σ' ένα καταπράσινο τοπίο, στο βάθος μιας χαράδρας. Η μονή αυτή πήρε το όνομά της από ένα χωριό που βρίσκεται κοντά της και ονομάζεται Βύσσιανη. Δε διασώζονται παλιά λατρευτικά σκεύη και βιβλία. Τις πρώτες πληροφορίες γι’ αυτό το χωριό τις παίρνουμε από ένα έγγραφο γραμμένο το έτος 1320. Περισσότερες πληροφορίες όμως έχουμε από άλλα έγγραφα που γράφτηκαν λίγα χρόνια αργότερα (1328-1344). Το χωριό αυτό καταστράφηκε το 1916 από τον βουλγαρικό στρατό και σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπιά του. Η μονή κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο Μακεδόνων και ως κρύπτη όπλων και πυρομαχικών. Υπέστη ζημιές την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913 και ερημώθηκε. Για την διόρθωση των ζημιών της οργανώθηκε μία αδελφότητα που ονομαζόταν «Αγαθοεργός Αδελφότης "Η Κοίμησις της Θεοτόκου Βύσσιανης". Πρώτη μέριμνα της Αδελφότητας ήταν η ανακατασκευή του παλαιού ναού της μονής. Τα έργα της ανακατασκευής ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 1925 και τελείωσαν το1928, ενώ τα εγκαίνια έγιναν στις 17 Σεπτεμβρίου του 1925. Την θέση αυτής της Αδελφότητας παίρνει ένα άλλο σωματείο που ιδρύεται την ίδια εποχή. Το σωματείο αυτό ονομάζεται «Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Βησσάνης». Στη μονή αυτή βρίσκεται και η θαυματουργική εικόνα της Παναγίας. Η λαϊκή παράδοση λέει ότι αυτήν την εικόνα την βρήκε ένας γεωργός στο μέρος που χτίστηκε ο ναός. Ο γεωργός έβλεπε ότι επί τέσσερις νύχτες ανάβλυζε από αυτό το μέρος μυστηριακό φως. Σε θαύμα επίσης αιτιολογούν την ύπαρξη άφθονου νερού. Το Αγίασμα, επί σειρά ετών αποξηραμένο, σαν από θαύμα της Παναγίας, την παραμονή της γιορτής της (14 Αυγούστου 1996), άρχισε να αναβλύζει ασταμάτητα μέχρι και σήμερα. Η μονή σήμερα αποτελεί Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή. Η πρώτη μοναχή που εγκαταστάθηκε στη μονή ήταν η Πελαγία από τη μονή του Αγίου Μηνά Δράμας το έτος 1972. Μόνο όμως το έτος 1984 ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Μάξιμος στελέχωσε τη Μονή με γυναικεία Αδελφότητα. Η εργατικότητα και φιλοκαλία των μοναχών διακόσμησε τους χώρους τους αυλής με λουλούδια. Έτσι καθαρή και όμορφη υποδέχεται τους πιστούς μέσα σε ένα φιλόξενο και ευλαβικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί απαλή και εκστατική γαλήνη. Στη μονή λειτουργεί μικρό εκθετήριο με αγιογραφικά είδη και χειροποίητα αντικείμενα που η βοήθειά τους προσπορίζει μικρή βοήθεια.
Η Μονή γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και της Ζωοδόχου πηγής.
Επισκέψεις γίνονται δεκτές κατά τις ώρες: 07.30 - 13.00 και 17.00 – 20.00.
Τηλ.23210 62502.

( Η απόσταση από : την Ιερά Μονή Κηρύκου και Ιουλίτης , έως : την Ιερά Μονή Παναγίας της Βύσσιανης είναι : 30 χιλιόμετρα , και ο χρόνος ταξιδιού υπολογίζεται σε : ~ 0,40' ).

13:30 Αναχώρηση.
Συνέχεια κατευθυνόμαστε στο οικισμό Άγιος Ιωάννης , που βρίσκεται πάνω από τη λίμνη , μέσα σε μία κατάφυτη μαγευτική τοποθεσία , όπου θα γευματίσουμε στη γνώριμη ζεστή και φιλόξενη οικογενειακή ταβέρνα το ¨ χρυσό βαρέλι ¨ , με σπιτική ατμόσφαιρα , οικείες γεύσεις και προσιτές τιμές.

( Η απόσταση από : την την Ιερά Μονή Παναγίας της Βύσσιανης , έως : τον Άγιο Ιωάννη Σερρών , είναι : 14 χιλιόμετρα , και ο χρόνος ταξιδιού υπολογίζεται σε : ~ 0,20΄ ).

16:00 Αναχώρηση.
Λίγα λεπτά έξω από την πόλη των Σερρών, πάνω σε καταπράσινο λόφο στο χωριό Άγιο Πνεύμα δεσπόζει η πανέμορφη Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία. Πρόκειται για ένα νεοσύστατο μοναστήρι, χτισμένο στα πρότυπα των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, μια που ο μακαριστός πνευματικός καθοδηγητής του, γέροντας Χρυσόστομος, υπήρξε αγιορείτης μοναχός και ηγούμενος της νομίμου αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους.
Η ιστορία της Ιεράς Μονής έχει της απαρχές της γύρω στα 1989, σε ένα προάστιο των Αθηνών, σε ένα μικρό ησυχαστήριο αφιερωμένο στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, εκεί που εγκαταβιούσε η πρώτη αδελφότητα, αποτελούμενη από τον γέροντα, την μακαριστή γερόντισσα Μυρτιδιώτισσα και τρεις αδελφές ακόμη.
Ενάμισι χρόνο αργότερα ο μακαριστός Μητροπολίτης Σερρών κ.κ.Μάξιμος προσκαλεί την αδελφότητα στο χωριό Άγιο Πνεύμα για να συστήσει Ιερά Μονή, στο χώρο που κάποτε υπήρχε το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Ο γέροντας Χρυσόστομος, αποδεχόμενος την πρόσκληση του μητροπολίτη, φτάνει με τη συνοδεία του χωριό και στα 1992-1993 χτίζει το παρεκκλήσι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, μια που το προηγούμενο παρεκκλήσι, λόγω της παλαιότητάς του κατέρρευσε. Έκτοτε, με την ευλογία της Παναγίας και του Προφήτη Ηλία, η αδελφότητα κατάφερε να χτίσει σταδιακά τα κελιά των μοναχών, την εκκλησία του Προφήτη Ηλία και να διαμορφώσει όλους τους απαραίτητους για τη λειτουργία της Ι.Μονής χώρους. Σήμερα η αδελφότητα αριθμεί 12 μοναχές, υπό την καθοδήγηση της σεβαστής γερόντισσας Χριστονύμφης, η οποία με ευλάβεια συνεχίζει το έργο που άφησαν η γέροντας Χρυσόστομος και η γερόντισσα Μυρτιδιώτισσα.
Η Μονή πανηγυρίζει στις 20 Ιουλίου, του Προφήτη Ηλία και 24 Σεπτεμβρίου της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.
Επισκέψεις γίνονται δεκτές κατά τις ώρες: 07.30 - 13.00 και 17.00 - 20.00.
Τηλ.23210 91360.

Μετά από τον εσπερινό , θα ακολουθήσει περιήγηση – ξενάγηση , κέρασμα.

( Η απόσταση από : τον Άγιο Ιωάννη Σερρών , έως : την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία είναι : 11 χιλιόμετρα , και ο χρόνος ταξιδιού υπολογίζεται σε : ~ 0,20΄ ).

18:00΄ Αναχώρηση.
Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα μας , επιστρέφουμε στους χώρους επιβίβασης : Πηγάδια – Ξάνθη.

( Η απόσταση από : την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία , έως : την Ξάνθη – Πηγάδια είναι : 141 χιλιόμετρα , και ο χρόνος ταξιδιού υπολογίζεται σε : ~ 2,00΄ ).


Τέλος εκδρομής
Ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή , την στήριξη και την συνεργασία σας.

Εξ αιτίας των μοναστηριακών τυπικών , κάθε χρονική αλλαγή σε ότι αφορά το πρόγραμμα είναι πιθανή.

Για οτιδήποτε που αφορά την οργάνωση της εκδρομής : Αθηνά τηλ. 6973697087.