Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

"Το έθιμο των Θεοφανίων"


Σε όλη την Ορθοδοξία μας εορτάζονται κάθε χρόνο τα Άγια Θεοφάνεια στις 6 Ιανουαρίου. Μετά τον Μέγα Αγιασμό στους ιερούς Ναούς, σε πολλά μέρη "ρίχνουν τον Σταυρό" σε λίμνες, θάλασσες, ποτάμια και δεξαμενές και πολλοί κολυμβητές βουτούν για να πιάσουν πρώτοι τον τίμιο Σταυρό.
Στην ενορία μας ζει ένα πολύ παλιό έθιμο, όπου αντί της ρίψεως του Τιμίου Σταυρού στο νερό, υπάρχει ένας μικρός Σταυρός ο οποίος τοποθετείται σε ένα μικρό ψωμάκι ανάμεσα σε πολλά άλλα. Ένας από κάθε οικογένεια παίρνει ένα ψωμάκι με την ελπίδα ότι θα κερδίσει τον Σταυρό. Αυτός που θα κερδίσει, είναι ο "νονός" όλου του έτους και το διατηρεί στο σπίτι του όλο τον χρόνο ανάβοντας ακοίμητη καντήλα, έχοντας και κάποιες ακόμα υποχρεώσεις. Ο Σταυρός δεν "βγαίνει" ποτέ έξω από το χωριό. Στο τέλος του έτους παραδίνει τον Σταυρό με όλες τις ετοιμασίες που προβλέπονται από την προφορική παράδοση και θα κεράσει όλο το χωριό ή αν μπορεί θα παραθέσει φαγητό σε όλους.
Φέτος τα παιδιά του χωριού μας, οι γνωστοί "χατζηγυριώτες" θα ετοιμάσουν παραδοσιακό γλέντι για όλους και δωρεάν, απέναντι από τον Ιερό Ναό της Παναγίας.
Είστε όλοι καλεσμένοι τα Άγια Θεοφάνεια στα Πηγάδια.