Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Εορτασμός Θεοφανείων στα Πηγάδια













Με λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους κόσμου εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια και ο Αγιασμός των υδάτων στον οικισμό Πηγαδίων του Δήμου Αβδήρων.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τηρήθηκε το ιδιαίτερο έθιμο, όπου ο Σταυρός των Θεοφανείων δεν πέφτει στο νερό, αλλά τοποθετείτε σε ένα παξιμαδάκι και ένας από κάθε οικογένεια παίρνει ένα ψωμάκι για να κερδίσει το Σταυρό.
Την ώρα που τα νερά αγιάζονται στον ναό από τον Ιερέα, ο παλιός νονός τρέχει περιμετρικά του χωριού κρατώντας τον Σταυρό μαζί με παιδιά που κρατάνε εικόνες Αγίων και φωνάζουν «Κύριε Ελέησον». Όταν επιστρέφουν στο ναό ξεκινάει και η διαδικασία του καινούριου νονού.
Φέτος τον παλιό νονό κ. Παρασκευά Γιαπαντζαλή, διαδέχτηκε ο κ. Ελευθέριος Αρχοντάκης, όπου και πριν από τρία χρόνια ο Σταυρός ήταν στην οικογένειά του.
Τους ευχόμαστε να είναι πάντα άξιοι και του χρόνου να είμαστε όλοι ξανά εδώ!
Στην συνέχεια ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι από τον Ενοριακό Σύλλογο Πηγαδίων «ΧΑΤΖΗΓΥΡΙΩΤΕΣ», όπου πέρα από τους ήχους της γκάιντας και της ποντιακής λύρας, ακούστηκαν ύμνοι του 12ημέρου από την βυζαντινή χορωδία Πηγαδίων και τα παραδοσιακά θρακιώτικα κάλαντα από την χορωδία του συλλόγου.
Επίσης δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν εθελοντικά με πολύ κόπο, μεράκι και κέφι, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί για άλλη μία χρονιά το μοναδικό Έθιμο των Θεοφανείων στα Πηγάδια και με αυτό τον τρόπο να διατηρήσουμε και συνεχίσουμε την παράδοση των προγόνων μας.